Macaristan'da Osmanlı Mirası

Stratejik Düşünce Enstitüsü Macaristan'da Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesini açığa çıkaran, kazı çalışmalarını yürüten Türk ve Macar ekibini bir araya getirdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), "Macaristan'da Osmanlı Mirası: Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'daki Türbesi ve Kasabası Üzerindeki Araştırmalar" paneli düzenledi. Panele, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin ile Türk ve Macar araştırmacı ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşması yapan SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı, Macaristan ve Türkiye arasındaki tarihi bağlara işaret etti, "Macaristan kendimizi yakın hissettiğimiz bir devlet ve Macarlar tarihi bağlarla bağlandığımız çok yakın olduğumuz bir toplum. Bir arada yaşamanın beraberinde getirdiği bir miras var." diye konuştu.  

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macar araştırmacı ekibin ilk kez Türkiye'de düzenlenen bir panelde birlikte sunum yaptığına dikkat çekti, panelin önemini vurguladı. "Araştırmacı ekip, hiç Türkiyede birlikte sunum yapmadı. İlk kez yapılıyor ve bu çok önemli" diye konuştu.

Macaristan ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilere işaret ederek ülkeler arasındaki iyi siyasi ilişkilerin yanı sıra halklar arasındaki yakınlığa dikkati çekti.

Türkiye ile Macaristan'ın ortak tarihini araştırmanın önemini vurgulayan Matis, bu tür panel ve konferansların ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağladığını söyledi.

Matis, Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin yerinin tespit edilmesine ilişkin, "Tarihin bu denli önemli bir parçasını bulmak, hem Türkiye hem Macaristan için çok büyük bir kazanç." ifadesini kullandı.

TİKA Başkan Yardımcısı Çetin de söz konusu kazı projesine ilişkin bilgiler paylaşarak Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'daki türbesinin TİKA tarafından yürütülen üçüncü arkeolojik araştırma olduğunu kaydetti.

Çetin, Macaristan'da şimdiye kadar 81 proje gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi. 

Panele başkanlık eden TİKA Başkan Danışmanı Ali Maskan, "Tarihe eğer kültürel boyuttan bakarsanız tarih affedicidir, tarih bağışlayıcıdır, tarih unutturucudur, tarih yargılayıcıdır, geçmişte yaşadıklarımızı bugün bize farklı anlatır geçmişte işlediğimiz günahları bugün bize anlattırır ve af diletir. Tarih birleştiricidir ve tarih hepimizindir, hepimize aittir." dedi. 

SDE'de düzenlenen panelde Türk ve Macar ekibi kazıda son gelişmeleri paylaştı. Dr. Norbert Pap kazı çalışmalarında gelinen son durumu anlattı: 

"Türbeyi 2015 yılında, camiyi 2016 yılında açmak mümkün oldu. Yine kazılar neticesinde kuzey kısmında ve batı kısmındaki kompleks diyebileceğimiz bu yapıyı çıkarmak mümkün oldu. Bu sene de güney kısmını çıkarmamız mümkün oldu. Çalışmalarımızdaki en zengin malzeme güney kısmından çıkmış oldu. Bu yıl içinde askeri kışlanın bir kısmını ortaya çıkardık." 

Panelde konuşan Prof. Dr. Pàl Fodor ise kazı çalışmaları devam ederken tarih çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Fodor, 1566'daki kuşatmanın tek olmadığını o kuşatmadan 10 yıl önce  2 ayrı kuşatmanın yapıldığını savundu. Macar akademisyen bununla ilgili bir kitap yazdığını paylaştı. 

Prof. Dr. Jànos Hòvarì ise Macaristan'da kazı çalışmasıyla ortaya çıkarılan Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin bir müze, ziyaret merkezine dönüştürülmesi için çalışmalara başlandığını açıkladı. Şubat ayının sonuna kadar bununla ilgili bir rapor hazırlayıp Macar hükümetine sunacaklarını ifade etti. 

Kazı çalışmalarına katılan Prof. Dr. Uzay Peker, Türk ekibi olarak kazı çalışmaları projesindeki faaliyetlerine ilişkin geniş kapsamlı bir sunum yaparak bilgiler verdi. 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA